Vägen till körkortet

Vi är här för att hjälpa dig på vägen till ditt körkort, och guidar dig genom alla steg - från synundersökningen till att du stolt håller i ditt nyutfärdade körkort. Klicka på ett steg nedan för att läsa mer om det och förbereda dig inför din resa mot körkortet

1. Gör en synundersökning

För att ansöka om körkortstillstånd krävs en synundersökning hos legitimerad optiker eller trafikskola, senast två månader innan ansökan. Synundersökningen bedömer synskärpa med båda ögonen och glasögon/kontaktlinser är tillåtna. Din syn måste uppfylla kraven för säker körning. Synintyget rapporteras till Transportstyrelsen av undersökaren.

2. Skaffa körkortstillstånd och gå på Riskettan

För att övningsköra behöver du ett giltigt körkortstillstånd, som utfärdas av Transportstyrelsen och gäller i 5 år. Innan du ansöker, bedömer Transportstyrelsen din lämplighet genom att kontrollera register såsom medicinska hinder och eventuell polisregistrering. Ansökan görs enkelt via Transportstyrelsens e-tjänst.

Riskettan

Riskettan består endast av diskussion och kan därför genomföras i princip när som helst innan kunskaps- och körprovet. Utbildningen ska vara minst 3 timmar lång och brukar kosta ungefär 500-800 kr.

3. Gå introduktionsutbildningen

För att övningsköra privat måste du och din handledare ha genomgått en introduktionsutbildning, som är giltig i 5 år. Handledaren måste vara minst 24 år, ha haft körkort i 5 av de senaste 10 åren och ha ett giltigt körkort för fordonet ni ska övningsköra med. Om du övningskör på trafikskola krävs ingen introduktionsutbildning. Utbildningen ger kunskaper om körkortsutbildningens mål och innehåll, övningskörningens struktur och trafiksäkerhet samt handledarens ansvar. Kostnaden varierar mellan 400-700 kr per deltagare.

4. Bli medlem på Hutcentrum.se

"Få tillgång till allt du behöver för att klara teoriprovet genom att bli medlem på vår hemsida, Hutcentrum.se. Som medlem får du tillgång till 1 400 körkortsfrågor med förklaringar, hela Körkortsresan, fem olika typer av prov och utförlig provstatistik. Vi erbjuder även möjligheten att spara dina teoriprovresultat, få poäng och öka din nivå för att hålla koll på din framgång. Vårt mål är att hjälpa dig att nå ditt körkort på ett effektivt och roligt sätt!"




5. Plugga teori

Att börja plugga teori i god tid innan det riktiga teoriprovet är avgörande för din förberedelse. Genom att varva teori och övningskörning redan från början kan du ta till dig all ny kunskap så snabbt och effektivt som möjligt. Som medlem på Hutcentrum.se kan du lära dig hela körkortsteorin på ett strukturerat och effektivt sätt genom vårt omfattande utbud av körkortsfrågor. För att göra inlärningen roligare erbjuder vi också ett poängsystem där du kan öka din nivå och se din framgång. Om du vill ha en mer personlig studieplan är det också möjligt att lägga upp en egen plan.

6. Börja övningsköra

När det är dags att börja övningsköra är det viktigt att du bestämmer dig för om du vill övningsköra privat eller på en trafikskola. För de flesta är det bästa och mest effektiva sättet att kombinera privat övningskörning med körlektioner på en trafikskola. Innan du börjar övningsköra är det också viktigt att lägga upp en tydlig strategi och formulera dina mål. Bestäm när du vill vara färdig, hur du ska nå dit, hur mycket du vill övningsköra privat respektive på en trafikskola, och hur mycket allt får kosta. Med en tydlig strategi och mål är det lättare att hålla motivationen uppe och dina chanser att ta körkortet ökar.

För att undvika felinlärning är det också bra att ta några körlektioner på en trafikskola tidigt i din körutbildning, gärna så snart du kan manövrera bilen utan att få motorstopp. Genom att ta några lektioner tidigt lär du dig de viktigaste grunderna på ett korrekt sätt, vilket minskar risken att du lär dig fel från början.

7. Boka tid för riskutbildningen

Riskutbildningen består av två separata delar - "riskettan" och "risktvåan" - som måste vara genomförda och giltiga när du gör ditt teoriprov och körprov. Du bör alltså boka tid för båda delarna

Risktvåan

Riskettan består endast av diskussion och kan därför genomföras i princip när som helst innan kunskaps- och körprovet. Utbildningen ska vara minst 3 timmar lång och brukar kosta ungefär 500-800 kr.

© 2024 HutCentrum Hijron. Med ensamrätt | Onic Webbyrå

Skapa ett konto och kom igång! 🚀

Fyll i dina uppgifter nedan för att skapa ett konto och ta del av våra tjänster
Har du redan ett konto?

Välkommen tillbaka! 🔑

Logga in för att komma åt ditt konto och fortsätta där du slutade.
Har du inget konto än?